Jego pracowitość borsuk

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Autor: Marta Szurlej

Występują w większości Europejskich krajów, oraz w zachodniej Azji. Żyją w różnorodnych siedliskach. Możemy spotkać je w  zaroślach, dolinach rzecznych, w pobliżu pól uprawnych, użytków, stepów i półpustyni. Jednak zecydowanie preferowanym przez nich siedliskiem są lasy iglaste, liściaste i mieszane, często przyległe do otwartych pól. Spotkanie tego ssaka w lesie dla wielu jest przeżyciem niezwykłym, a wszystko za sprawą jego skrytego trybu życia. Dziś poznamy bliżej borsuka (Meles meles). 

Borsuki są aktywne głównie nocą, żyją w grupach rodzinnych, choć zdarzają się osobniki żyjące samotnie. Łatwo je rozpoznać,  dzięki ciemnym paskom, rozciągającym się od nosa do oczu i uszu i dzielącym je białym paskiem pośrodku. Budowa ich ciała już na pierwszy rzut oka jest masywna – mocno zbudowane ciało,  krótki ogon i krótkie, solidne kończyny. Ich czaszka jest ciężka i duża z wydatnym grzebieniem strzałkowym i krótkimi, trójkątnymi procesami pokrzywkowymi, a ich zęby obejmują wydatne kły, spłaszczone zęby trzonowe i małe siekacze.

Są to zwierzęta niezwykle pracowite. Żyją w rozbudowanych norach, a właściwie to w systemie
(często wielopoziomowym!) nor. Nory składają się  z komór sypialnych połączonych siecią korytarzy, a te „wyposażone” są również w otwory wentylacyjne. 

Zwierzęta te zdecydowanie, można określić mianem domatorów – są niezwykle silnie przywiązane do swoich nor, utrzymują je także w niezwykłej czystości, co odróżnia je od innych gatunków np. lisów. Kolejne pokolenia borsuków mogą zamieszkiwać tę samą norę przez wiele dziesiątek lat.  

Nocą borsuki wychodzą na łowy. Ich dieta jest dość zróżnicowana, jak na wszystkożerce przystało – standardowa dieta obejmuje owoce, dżdżownice, owady, żaby, jaszczurki, jaja, małe ssaki, a czasem nawet padlinę.

Wraz z nadejściem zimy i  spadkiem temperatury borsuki zapadają w sen zimowy, z którym to w ostatnich latach ze względu na łagodne zimy mogą mieć spore problemy. Jak pokazują badania i obserwacje – im niższe temperatury zimą, tym dłużej borsuki śpią. W Hiszpanii, Anglii borsuki są aktywne cały rok, a na dalekim Wschodzie mogą spać nawet pół roku! Dlatego każda informacja przekazana przez obserwatorów na temat tego gatunku jest niezwykle cenna.

The lynx is a predator. It hunts small and large animals (from rodents to hares or birds to deer). However, their most common prey are medium-sized ungulates. Depending on the region of the world, they can be roe deer, chamois or sika deer.

Load More...